Bestweter logo favicon
Fulltime Bestweter, parttime betweter                                          

Schrijft (eigenlijk te lange) blogs op willekeurige momenten.

Hoe kiest Bestweter zijn topics uit? In mijn digitale omgeving en ook daarbuiten doe ik een shitload onschatbare rijkdom aan inspiratie voor topics op. Uit die berg topics kies ik er vervolgens eentje uit waar ik mijn vingers even flink voor knak en vol overgave induik. Eenmaal bezig  komt er dan een punt waarop ik denk: ‘ik heb misschien toch teveel hooi op mijn vork heb genomen, waarom heb ik niet gewoon een makkelijker onderwerp gekozen’, om vervolgens weer op precies hetzelfde punt te belanden.

Maar op willekeurige momenten dus. Is het dan wel de moeite om Bestweter.nl in de gaten te blijven houden?

Ja, ik doe wel mijn best om zo snel mogelijk berichten online te zetten.  Maar;

Nee, ik kan geen constante stroom aan blogs garanderen. Zie het als een soort van gratis loterij waar je iedere keer aan mee kan doen om kans te maken om vet coole dingen te leren, en enigszins betekenis te geven aan je relatief zinloze bestaan hier op deze waterbal (71% van de aarde is water) die we planeet aarde noemen. En je kan misschien nog een keer indruk maken op je collega’s bij het koffieautomaat.

Als je een ontembare zucht hebt naar het verorberen van cognitief licht verteerbaar materiaal, zoals herkauwde lijstjes met de ’10 mooiste plekken voor een microtattoo onder je voet’ of ‘het lievelingseten van de nieuwe vlam van Taylor Swift’, wil ik je graag doorverwijzen naar SBS 6 of mijn lijstje met mijn 5 grootste ergernissen in het verkeer (ook ik ben weleens zwak).  Dit lijstje was mijn eerste Bestweter post. Beschouw het als een warming-up. Vanaf hier kan het alleen nog maar meevallen. Slap excuus hypocriet. ERROR 404: EXCUSES_NOT_VALID. Oh wacht hier nog eentje.

Naast het feit dat ik mezelf vaak in de vingers snijd met het onderschatten van de moeilijkheidsgraad van mijn topickeuze, geldt creativiteit ook als vertragende factor in het kunnen verzorgen van een constante stroom aan content. Schrijven is een creatief proces, en creativiteit en inspiratie zijn moeilijk te sturen. Vergelijk het met het bij jezelf afdwingen om met je handen gekruist op je stuur  naar de supermarkt te fietsen. Hoe harder je probeert te sturen, hoe harder je op je bek gaat. Met creativiteit is het ook zo. Het laat zich net als met gekruiste handen sturen niet dwingen. Niet rationaliteit, maar de onbewuste geest is de drijvende kracht achter creativiteit.

P.S. Bij fietsen met gekruiste handen zou ik minder vertrouwen op je onbewuste. Overigens ook niet op je bewuste. Doe het gewoon niet. Proberen staat uiteraard vrij.

Werkwijze: geordende chaotisch, stressvol en perfectionistisch. Fatale combinatie. En een overmatig gebruik van hyperlinks. En dan vooral het hyperlinken naar (half)naakte vrouwen overal waar dit ook maar enigszins mogelijk is. Waarom kon ik mijn blog ook alweer niet op tijd af hebben?

Volgende punt.

Voor de mensen die nog niet afgehaakt zijn:

Ik doe alsof ik weet waar ik over schrijf. Dit betekent niet dat ik net als Rens Kroes, het vrijgevochten, spirituele, bereisde, minder knappe en succesvolle ‘zusje van’ – inderdaad – the one and only Doutzen Kroes,  ongefundeerde uitspraken doe over dingen waar ik eigenlijk helemaal geen kaas van gegeten heb (letterlijk, want pas op voor alle calorietjes en vetjes hihi). Enfin, werp maar eens een blik op haar indrukwekkend cv onderaan de pagina van dit artikel en oordeel zelf.

Met de uitspraak dat ik doe alsof ik weet waar ik over schrijf, wil ik aangeven dat ik beschik over een bepaald zelfinzicht waar veel meer mensen over zouden moeten beschikken (dit klinkt heel arrogant en dat is het ook):

“Hoe meer je te weten komt, des te minder je weet – Bestweter”

Ik ben niet de eerste huis-tuin-en-keuken-filosoof die tot een dergelijk inzicht is gekomen. Op vele grote denkers die mij voorgingen zijn eenzelfde soort inzichten neergedaald.

Desalniettemin raakt het de essentie van Bestweter treffend. Met Bestweter wil ik het blind geloof in de onfeilbaarheid van bepaalde systemen doorbreken. Er bestaat geen absolute waarheid. Als je meer leert over alles waar je mee in aanraking komt, besef je dat er geen enkel systeem bestaat dat antwoord geeft op alles vragen; noch de wetenschap, noch religie, noch de logica, noch de filosofie. Hoe meer je te weten komt over de wereld, des te meer je jezelf realiseert dat het leven meer over vragen gaat dan over antwoorden. En daarnaast schrijf ik natuurlijk over alles dat mij interesseert, irriteert en inspireert.

Startende als betweter, eindigend als Bestweter. Ik wil proberen om zoveel mogelijk antwoorden op vragen die in jullie en mijn hoofd spelen bloot te leggen. Maar besef wel dat met deze antwoorden nog meer vragen komen.

Nu kom ik allemaal wel heel zuur, serieus en filosofisch over. Maar ik neem mezelf ook met een korreltje zout. Waar is de tequila?