“Wat zeggen mensen over je als je zelf niet aanwezig bent?”
________________________________________________________________________________________________________________

Het begon allemaal met een hongerige ik en deze afbeelding:

lelijke van buiten, knap van binnen

Ik hou van avocado’s. Jij waarschijnlijk ook. De zachte en boterige structuur van het vruchtvlees dat smelt op je tong als een softijsje in de zomer. De bobbelige kameleonachtige textuur van de schil die mij doet denken aan de sinaasappel- en citroen fruitkauwgompjes van vroeger. En dan heb je nog de perfect egale pit (die vrouwen tegenwoordig om hun nek schijnen te dragen?). Hou op met me.  

Mocht er een god bestaan, dan zou hij op dag 1  – voor hij licht en duisternis scheidde – avocado’s hebben geschapen. Avocado’s zijn hemels. Althans, als we het hebben over verse avocado’s. Rotte avocado’s zijn allesbehalve lekker te noemen. Het inschatten van de versheid van een avocado is bepaald geen sinecure. Onder de mooiste schilletjes kunnen de lelijkste kernen verstopt zitten. En vice versa. 

Iedereen hanteert zijn eigen methode om de perfecte avocado te bemachtigen. De ene persoon probeert de rijpheid te testen door iedere avocado in het schap tot butsheid te knijpen. Een ander trekt ieder knopje bovenop de avocado’s eraf totdat ze allemaal ontnaveld zijn.  Weer een ander doet een poging om te ruiken of de avocado rijp is (haha sukkel).

Kortom, mensen hebben totaal geen idee van hoe ze een verse avocado van een rotte avocado kunnen onderscheiden. En dat is niet vreemd aangezien dit ons nooit aangeleerd is. Hopelijk hadden een aantal van jullie lezers al door dat je hier niet ‘de gids tot het vinden van de perfecte avocado‘ aan het lezen waren. De avocado is hier analoog aan mensen – eigenlijk de persoonlijkheid van mensen in het specifiek. Het vinden van de perfecte avocado’s is vergelijkbaar met het vinden van perfecte mensen; alle goede lijken al te zijn verdwenen. Toch is er hoop.

Daarom wil ik jullie leren wat de avocado test is en hoe je deze toe kunt passen. De avocado test is bedoeld om de persoonlijkheid van mensen in te schatten. Na het afnemen van de test kan je zeggen of iemand:

  • Een rotte persoonlijkheid heeft
  • Of fresh is

Maar eerst nog een afbeelding voor jullie beeldvorming. Dit zijn de snoepjes waar ik het in de inleiding over had (met die bobbelige kameleonachtige structuur):

avocado lijkt fruitkauwgom

Kennen jullie deze steenharde kauwgompjes nog met suikerbietsmaak?

 

Genoeg over nostalgische kauwgomballen uit mijn kindertijd. We gaan ons nu richten op de avocado test. Een persoonlijkheid kan je vergelijken met hoe een avocado opgebouwd is:

avocado binnenkant dwarsdoorsnede

Een avocado bestaat dus grofweg uit drie onderdelen:

De schil: is de eerste indruk die je op mensen maakt.

WIE KUNNEN DE SCHIL ZIEN?
Eigenlijk vrijwel iedereen waarmee jij gedurende de dag in contact komt. Dit kan een vriendelijke postbode zijn waar je op zaterdagochtend een praatje mee maakt, een ober die je Leffe Blond serveert op een zonnig terras of een onbekende collega die je sporadisch bij het koffiezetapparaat tegenkomt. De belangrijkste voorwaarde is dat je bij personen in deze groep vaak maximaal enkele seconden tot een minuut de kans krijgt om met ze te interacteren. Vaak vind je dit ook meer dan genoeg. 


CHECKLIST om te kijken of je schil rot of vers is (noteer voor iedere vraag een JA of een NEE):
1. Ik hoor van mensen die mij nauwelijks kennen dat ik een vriendelijk persoon ben.
2. Vreemde mensen benader ik vrijwel altijd open en met een lach.

3. Als een onbekende op straat mij iets vraagt dan neem ik altijd de tijd om te antwoorden.
4. Eerste ontmoetingen gaan vrijwel altijd soepel.
5. Zou de laatste ober die je Leffe blond geserveerd heeft, zeggen dat je een aangenaam persoon bent?
6. Zou jij door een onbekende net zo behandeld willen worden als jij onbekenden zelf behandelt?

Minder dan 3 keer JA -> ROT: je hebt de potentie om een mooie schil te zijn, maar je neemt alles teveel voor lief. Je bent er nog niet. Werk aan je schilletje.
Meer dan 3 keer JA -> VERS: wauw, je hebt een schilderachtige avocadoschil. Hier hoeft geen Clearasil aan te pas te komen. Jouw schil mag er wezen!

Met je schil presenteer je jezelf naar de buitenwereld en heeft weinig te maken met jouw ware persoonlijkheid. Het diepste gesprek dat je met zo’n persoon hebt ligt op het niveau school, werk, het weer, kinderen en huisdieren. Vaak komt het niet eens tot dit punt. Deze mensen hebben geen flauw benul hoe jij werkelijk bent. Hoewel de schil slechts dunnetjes is, kost het enige moeite om bij het vruchtvlees te komen.

Het vruchtvlees: is hoe je bent zodra mensen je leren kennen.

WIE KUNNEN HET VRUCHTVLEES ZIEN?
Je vruchtvlees is zichtbaar voor de mensen in je nabije omgeving. Dit zijn de personen die jij toelaat tot jouw inner circle . Te denk valt aan familie, vrienden, goede kennissen en – als je geluk hebt – een verdwaalde collega waarmee je het buitengewoon goed kunt vinden.

CHECKLIST om te kijken of je vruchtvlees rot of vers is (noteer voor iedere vraag een JA of een NEE):
1. Tijdens gesprekken zorg ik ervoor dat de spreek/luisterverhouding ongeveer 50/50 is.
2. Ik help mensen ook als ik er niet direct zelf voordeel uit haal.

3. Als ik geld mag lenen van mensen ben ik dankbaar en neem ik zelf initiatief om terug te betalen.
4. Als mijn vrienden anoniem de volgende vraag moeten beantwoorden: ‘Vind je [vul eigen naam in] een goed persoon?’, dan zal het merendeel dit beantwoorden met ‘Ja’.
5. Ik krijg soms van vreemden of vrienden van vrienden te horen dat ik aardig of sympathiek overkom.
6. Voel jij compassie als iemand die je goed kent in een vervelende situatie zit?
7.  Dik jij de verhalen die je vertelt vaak aan?
8. Kom je op voor een vriend als er slechte dingen over hem gezegd worden als hij er niet bij is?
9. Praat je vaak slecht over een vriend achter zijn rug om, terwijl je dit verzwijgt als hij er wel bij is?
10. Komt het vaak voor dat je belooft om iets geheim te houden, maar vervolgens toch je belofte breekt?

Minder dan 5 keer JA -> ROT: jouw vruchtvlees lijkt een beetje op een well-done 500 grams biefstuk; grauw en taai. Hier ziet niemand op te wachten. Het is nooit te laat om te veranderen.
Meer dan 5 keer JA -> VERS: jouw vruchtvlees is sappiger dan de verzekerde billen van Jennifer Lopez. Jij bent mooi van binnen. Stay fresh my friend

Zodra je in een comfortabele omgeving verkeert, kan je je schil(d) laten zakken. Je hoeft geen rol meer te spelen (of in mindere mate) en kunt ‘jezelf zijn’. Voor vrouwen is dit gevoel vergelijkbaar met het moment dat ze hun beha uit kunnen doen na een lange werkdag en in hun spaghettihemdje schieten. Mannen kunnen het vergelijken met die brakke zondagen, waarop ze met hun linkerhand in hun onderbroek en rechterhand op de afstandsbediening een goede pot voetbal kijken. Heerlijke momenten, maar niet iedereen hoeft je in deze staat te zien. Op dit soort moment zou je je baas bijvoorbeeld niet tegen willen komen. Maar als je toevallig een goede vriend of vriendin over de vloer krijgt,  kan het je aan je reet roesten. Met jouw vruchtvlees werkt het hetzelfde; alleen mensen die echt dichtbij jou staan krijgen dit deel te zien. Maar er is een diepere laag.

De pit: is hoe je werkelijk bent.

WIE KUNNEN DE PIT ZIEN?
De pit alleen zichtbaar voor de mensen die jij ten volste vertrouwt; bloedverwanten, wederhelften en allerbeste BFF’s (allerbeste BestFriendForever is inderdaad een pleonasme, maar anders dekt het de lading niet) vallen in deze categorie. In sommige gevallen hebben slechts een handjevol mensen toegang tot de pit, maar voor veel personen zijn de enige met toegaan tot de pit zijzelf. Dit klinkt best triest en dat is het in feite ook. Hoe lastig is het om met gedachtes en problemen rond te lopen die je nooit met iemand zal kunnen of durven delen? Gelukkig kun je troost halen uit het feit dat iedereen op de wereld een diepste kern bezit die hij waarschijnlijk nooit met iemand zal delen.

CHECKLIST om te kijken of je pit rot of vers is (noteer voor iedere vraag een JA of een NEE):
1. Voel jij je weleens schuldig over kleine dingen waar je je eigenlijk niet per se schuldig over hoeft te voelen? (bijv. je vergeet je opa terug te bellen terwijl je dat beloofd had).
2. Als iemand je iets verteld waar hij of zei heel erg mee zit, toon je dan niet alleen compassie maar voel je het ook van binnen?
3. Heb je weleens in een denkbeeldige situatie je leven gegeven voor iemand anders?
4. Je gaat ervan uit dat mensen over het algemeen goed zijn.
5. Haal je geen voldoening uit het gemeen zijn tegen mensen?
6. Ik voel me vervelend als mensen zwakke mensen uit een groep pikken om te pesten.
7. Welke optie zou je kiezen: A. Ik €500,- en een ander €500,- (JA) of B. Ik €500,- en een ander €0,-.
8. Ik zou niet kunnen leven als een willekeurig onschuldig persoon levenslang opgesloten zou zitten voor een strafbaar feit dat ik gepleegd heb.
9. Mensen met wie ik omga halen energie uit hun relatie met mij.
10. Als je de kans zou krijgen om van iedereen die je kent te weten te komen hoe ze werkelijk over je denken, zou je dit dan op durven nemen en op landelijke televisie uit te laten zenden? 

Minder dan 5 keer JA -> ROT: in de diepste kern van je persoonlijkheid ben je rot. Dit is een slecht fundament voor een mooie persoonlijkheid. Er is een kleine kans dat je ooit nog gaat uitgroeien tot een vers persoon. Maar dit maakt je waarschijnlijk niets uit. Je bent namelijk toch al rot. 
Meer dan 5 keer JA -> VERS: je hebt een solide basis waarop je persoonlijkheid is gebouwd. Een verse pit geeft aan dat je in de kern een goed persoon bent. Koester dit. 

De pit is de kern van jouw persoonlijkheid. Het is de allerdiepste laag waar eigenlijk niemand behalve jijzelf bij kan. In deze kern liggen jouw diepste geheimen, onzekerheden en karaktereigenschappen verstopt die je liever niet wilt laten zien aan de buitenwereld. Dit is jouw ongeschaafde persoonlijkheid. Jouw pit is het kwetsbaarste onderdeel van jezelf. Om die reden deel je jouw pit met vrijwel niemand.

Noteer nu voor iedere laag (schil-vruchtvlees-pit) of hij ROT of VERS is.

Een dwarsdoorsnede van de Avocado

Het visualiseren van een bepaalde situatie schept vaak meer duidelijkheid. Voordat we gaan kijken wat voor persoonlijkheid je hebt, is het interessant om te kijken wie er met welke laag te maken heeft. Hieronder zie je een voorbeeld van welke categorieën mensen toegang hebben tot de specifieke lagen van jouw avocado:  

avocado binnenkant door midden gesneden

Deze categorisering is bedoeld om je een gevoel te geven van wie toegang heeft tot welke laag. Je moet dit niet opvatten als een exacte representatie van de werkelijkheid. Het is goed mogelijk dat jij toevallig een postbode kent die in aanraking is gekomen met jouw vruchtvlees of dat jij ooms en tantes hebt die nog niet eens de buitenste laag van jou schil hebben gezien.

Iedereen verschilt in zijn de tolerantie waarmee hij personen toelaat tot zijn innerlijke kern. De ene persoon is sneller geneigd om mensen toegang te verschaffen tot zijn vruchtvlees dan de ander. Het is ook goed mogelijk dat jij iemand tot jouw vruchtvleeskenners rekent, terwijl die persoon altijd alleen zijn schil aan jou heeft laten zien. Of andersom.

Nu we meer inzicht hebben in de verschillende lagen is het tijd voor het leukste onderdeel; ontdekken wat voor avocado jij precies bent.

Wat voor avocado ben jij?

Nu komt het leukste onderdeel: erachter komen of jij een ROT of VERS persoon bent. Als het goed is heb je een checklist in moeten vullen waarmee je erachter kon komen welke onderdelen van jouw avocado ROT of VERS waren. Vervolgens heb je de uitkomsten hiervan genoteerd en nu is de bedoeling om deze uitkomsten achter elkaar te plakken. Het enige wat je hoeft te doen is jouw score op Schil-Vruchtvlees-Pit te matchen met jouw persoonlijkheidsprofiel hieronder. 

Om het gemakkelijker te maken zal ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik heb voor de schil, het vruchtvlees en de pit respectievelijk VERS-ROT-VERS gescoord. Ik val dus in de categorie avocaDexter Morgan. In welke categorie val jij?

VERS-VERS-VERS avocaDO (zangeres)

zangeres Do zingende avocado

Achtergrondinformatie:

Type ideale schoondochter. Dit is het meisje dat je ’s ochtends na een wilde nacht meeneemt naar de kamer van je ouders om haar voor te stellen. Als je het over do’s & dont’s hebt, dan snap je snap je waar Do haar naam vandaan heeft. Een stem als een engel en doorgebroken met het nummer ‘Heaven’. Can it be more obvious? Do is verser dan vers. Behalve een paar Wikipediapagina’s en muziekvideo’s is er op Google weinig negatiefs over Do te vinden. Het sappigste entertainmentnieuws dat we over Do kunnen vinden is dat ze begin 2014 bevallen is van haar zoon Jip. Super leuk voor haar! Maar ook wel een beetje supersaai. Perfectie komt ook met een prijs.

Wat betekent dit voor jou? De heilige maagd Maria komt bij  jouw biechten. Waarschijnlijk ben je de moeder van een losgeslagen twintiger die op kamers zit in Amsterdam, en beweer je nog steeds trots tegen iedereen dat hij totaal niets moet hebben van sterke drank en gekke drugs: ‘Ons Max doet dat soort dingen niet hoor. Als hij in de stad is drinkt hij weleens een paar drankjes, maar daar blijft het bij’. Je bent lief, maar te goedgelovig en te streng gereformeerd – een echte moraalridder. Voor feestjes wordt je niet vaak uitgenodigd. Toch heeft de wereld meer mensen zoals jij nodig. You make the world a better place.

VERS-VERS-ROT Piraavocado Jack Sparrow

avocado Jack Sparrow piratvocado

Achtergrondinformatie:

Jack Sparrow is een echt Prince Charming. Vanaf het eerste moment is kan je niets anders dan van deze piraat houden. Hij bezit een charme waarmee hij iedereen om te vingers kan winden. Hier ligt ook meteen de crux – hij windt mensen ook om zijn vingers. Sparrow is een gladde oplichter die zijn gevatheid en charme gebruikt om mensen te misleiden. Deze piraat schroomt niet om alle mogelijke middelen in te zetten om zijn doelen te bereiken. Bovendien wordt de rol vertolkt door de sexy schil van Johnny Depp die alle aandacht afleidt van de rotte pit. Hij geeft veel mensen het idee dat zijn vruchtvlees vers is door vrouwen te redden, slechterikken te verslaan en zijn bemanning te redden. 

Maar zijn pit is ronduit rot. Hij redt vrouwen die bijna van een cliff vallen, maar gijzelt ze vervolgens wel weer om zelf te ontsnappen. Hij verslaat een slechte piraat, niet om mensen te helpen, maar om zijn schip te stelen. Hij redt zijn bemanning, maar hij laat zo ook aan hun lot over als hij de kans krijgt. Bijna al zijn goede daden komen voort uit egoïstische motieven. Zijn vruchtvlees en schil lijken vers door zijn excentrieke en humoristische stijl, maar een piraat blijft een piraat. Sparrow is rot van binnen. 

Wat betekent dit voor jou? Je bent een geboren politicus. Met je charmes en relationship-building skills win je moeiteloos het vertrouwen van iedereen om je heen. Overal beweer je het beste met iedereen voor te hebben zodat je uiteindelijk genoeg draagvlak hebt om volledig je eigen plan te trekken. Diep van binnen weet je donders goed dat je een manipulatief mannetje bent. Helaas heb je hier vrede mee. Je leeft ten slotte voor jezelf en niet voor anderen. Toch? Dus beloof mensen gouden bergen, laat ze jou naar de top dragen, om ze er vervolgens eigenhandig keihard vanaf te trappen. Dit zou je als muziek in de oren moeten klinken. 

VERS-ROT-ROT advocaado Bram Moszkowicz

advocado Bram Moskowitz advocaat

Achtergrondinformatie:

Misschien wel Nederlands bekendste advocaat. In ieder geval de meest spraakmakende. Zoals Gerard Sprong zei:”Bram combineert zijn uitstekende oratorisch kwaliteiten met een goede kennis van de wet” . Maar Bram werd niet voor niets door Jort Kelder liefkozend maffiamaatje genoemd: akkefietjes met de belastingdienst, (op zijn zachts gezegd) opmerkelijke relaties met louche cliënten, gebrouilleerd met zijn familie en klanten die hij als een baksteen liet vallen. De ooit zo succesvolle telg uit de advocatendynastie Moszkowicz is momenteel meer een glamouradvocaat te noemen; een (op de klippen gelopen) relatie met Eva Jinek, zijn plaats als panellid bij RTL Boulevard en zijn eigen programma op Radio 538 onderstrepen zijn rol als glitter strafbepleiter. Bram heeft een aantrekkelijk schilletje. Verder laat ik mezelf niet over de beste man uit en houd ik wijselijk mijn mond. Verstandig nietwaar, meneer Jort Kelder?

Wat betekent dit voor jou? Jij bent een persoon met een ‘100% made in Holland’ stikker op je rug die gemaakt is in China. Even een vraagje tussendoor (nu we het toch over China hebben): wat voor gevoel zouden Chinese touristen hebben die een souvenir uit Amerika meenemen, en thuis pas de sticker ‘made in China’ zien? Hetzelfde gevoel dat jij mensen geeft die je net hebt leren kennen, nadat ze een week met jou opgetrokken hebben.

In de omgang met anderen maak je schaamteloos misbruik van VERS-VERS-VERS en ROT-VERS-VERS personen. Je spant deze mensen voor je karretje nadat je ze met je gladde praatjes en beloftes voor je hebt gewonnen. In mijn optiek ben je niet meer te redden. 

ROT-ROT-ROT avocaDarth Vader

avocadarth Vader avocado Dart Vader Star Wars

Achtergrondinformatie:

Gevreesd door vriend en vijand. Darth Vader is een kwaardaardige keizer die je liever niet in een donker steegje tegen wilt komen. Darth Vader is misschien wel dé grootste slechterik uit de Westerse filmgeschiedenis. Maar waarom is hij zo slecht dan? Tony Kleem, met een double Major in Engels en Geschiedenis, kan dit als doorgewinterde Star Wars fan waarschijnlijk beter uitleggen dan ik:

Darth Vader evil

I rest my case. 

Wat betekent dit voor jou? De klassieke bad guy. Als mensen beweren dat ze duister zijn, verlaagt je stem met 6 octaven om de meest kwaadaardige lach die fysiek mogelijk is te fabriceren. Duisternis zou je vader geweest kunnen zijn, mits je een vader zou hebben gehad. VERS-VERS-VERS personen – zoals Do –  kan je niet uitstaan. Ze voelen voor jou als een houten stok die  je hart doorboort nadat hij een lichtjaar in knoflookolie heeft geweekt. Personen met een wel ROT in de kern zijn, maar VERS van buiten vind je phoneys. Je hekelt ze omdat ze in de essentie hetzelfde zijn als jij, maar door hun mooie buitenkant alles voor elkaar krijgen.

Carrièreopties:

  • iets in de georganiseerde misdaad
  • in films spelen die te maken hebben met georganiseerde misdaad.

Oh, you think darkness is your ally. But you merely adopted the dark; I was born in it, moulded by it. I didn’t see the light until I was already a man. By then it was nothing to me but blinding! The shadows betray you, because they belong to me! – wat jij als kind vroeger in vriendenboekjes schreef

ROT-ROT-VERS avoColeman F. Sweeney (huh, wie?!)

avocoleman sweeney avocado met roze badjas grijs haar en stoppelbaardje

Achtergrondinformatie:

Coleman F. Sweeney. Wie kent ‘m nie (heel flauw). Ik kende hem 3 minuten geleden ook nog niet. Maar Coleman is het beste voorbeeld van een ROT-ROT-VERS persoonlijkheid die ik kon vinden. En het speelde uiteraard ook mee dat zijn naam goed te combineren was met avocado. Voor de mensen die Coleman niet kennen is het raadzaam om onderstaand filmpje te bekijken.

Coleman is een asshole 24-7-365. Het type persoon dat het idee heeft dat de hele wereld hem iets verschuldigd is. Sociale gedragsnormen heeft hij geen boodschap aan. Coleman haat alles dat hem in de weg zit. Of dit oude mensen, kinderen of kleine dieren interesseert hem niets.

In een eerder blog heb ik al een mooie definitie gegeven van wat ik onder een asshole versta:

Ken je dat gevoel als je heel nodig moet poepen? Assholes hebben deze vervelende aandrang voortdurend en willen verlost worden van dit onbehaaglijke gevoel. Ze doen hun behoefte niet op de gebruikelijk manier via het watercloset. Nee. Net als duiven kakken ze gewoon iedereen onder die ze zien. Assholes zijn de onbetrouwbare types die met de bril naar beneden pissen, omdat ze zich te goed voelen om hem op te tillen. De bril vervolgens helemaal onder pissen. Om de wc-bril daarna weer omhoog te doen zodat niemand ziet dat ze er overheen gepist hebben.

Coleman voldoet aardig aan deze beschrijving. Zijn schil en vruchtvlees zijn rotter dan rot. Deze man is de titel ‘mens’ eigenlijk niet waardig.

Je wilt eigenlijk dat deze persoon op een vervelende manier aan zijn einde komt. En dan komt het moment waarop dit ook echt gebeurd. Coleman krijgt een beroerte en staat niet meer op. Op het moment dat jij denkt ‘net goed’, ontdekt de serveerster dat Coleman een orgaandonor is. Jouw goede avocadopit begint te gloeien. Ergens zat er toch een gulle en bonafide pit onder dat rotte vruchtvlees verstopt; heldhaftig en met een supercape. Coleman is zijn hele leven een lul geweest, maar met zijn donorregistratie redt hij het leven van 4 personen. Nu voel je spijt dat je hem dood hebt gewenst. Maar anderzijds heb jij met jouw doodsverwensingen ook het leven gered van 4 geweldige personen. De enige conclusie die we op dit moment kunnen trekken is dat er momenteel alleen maar goede pitten in deze ruimte verkeren. 

Wat betekent dit voor jou? Je bent een geboren lone wolf. De mensen om je heen begrijpen je niet en de vrienden die je hebt begrijpen je evenmin. Met als gevolg dat je jezelf vaak alleen op de wereld voelt. Een logische reactie op deze negatieve houding van de mensen om je heen is dat je een ‘I don’t care what you, you or you think’-houding ontwikkeld. En dat is toch jammer aangezien je van binnen een goed persoon bent. Conclusie: je bent een eikel met zijn hart op de juiste plaats.

VERS-ROT-VERS avocaDexter Morgan (Dexter serie)

avocadexter Morgan Dexter Morgan avocado serie Dexter

Achtergrondinformatie:

Dexter Morgan, antiheld uit de serie Dexter, is een vreemde eend in de bijt. Overdag is hij een patholoog anatoom, ’s avonds is hij een seriemoordenaar. Geteisterd door interne demonen gaat hij op moordpad. Zijn moeder werd op brute wijze vermoord toen hij nog een baby was. Hierdoor draagt hij al zijn hele leven een ‘dark passenger’ mee, die een verlangen in hem aanwakkert om mensen te vermoorden.

Maar hij vermoordt niet zomaar mensen. Dexter is een seriemoordenaar die achter andere moordenaars aangaat. In feite verlost hij de wereld dus van slechteriken die onschuldige mensen kwaad aandoen. Hoewel zijn pit enigzins rot is vanwege zijn ‘desire to kill’, richt hij zich alleen op mensen waarvan onomstotelijk bewezen is dat ze schuldig zijn aan moord. Om uit handen van de politie en justitie te blijven, moet hij zich zo normaal mogelijk gedragen. Zijn schil moet dus vers zijn. Tegenover collega’s en mensen in zijn nabije omgeving gedraagt hij zich zo normaal mogelijk.

Het vruchtvlees van Dexter lijkt rot te zijn. Dexter voelt zichzelf emotioneel gescheiden van de rest van de mensheid. In de series praat hij vaak over mensen alsof het een soort is waar hij zelf niet toe behoord. Zijn relaties komen niet voort uit een romantisch verlangen, maar kunnen meer gezien worden als onderdeel van zijn dekmantel. Alles om zo min mogelijk op te vallen. De emoties van dexter zijn meer aangeleerde reacties op anderen om zijn ware aard te verbergen. Hij zegt geen echte emoties te kennen. (echte kenners betwisten dit verhaal waarschijnlijk, omdat Dexter zich af en toe blijk geeft in contact te staan met zijn menselijk kant. Hij geeft toe zijn zus Debra nooit pijn te kunnen doen omdat hij op haar ‘gesteld is’). Al met al neigt zijn vruchtvlees meer naar de rotte kant dan naar de verse kant.

Wat betekent dit voor jou? Als mensen die je net ontmoet hebt zeggen dat je overkomt als een aardig persoon, lach jij al in je vuistje. Jouw eerste gedachte op dat moment: ‘Oh mijn god, je zou eens moeten weten’. Vaak heb je slechts een handjevol mensen die hetzelfde zwarte gevoel voor humor delen. Deze mensen stel je aan anderen voor als ‘vriend’, maar jullie mochten elkaar eigenlijk niet toen jullie elkaar de eerste keer zagen. Jouw favoriete manier van vermaak is:

  • opscheppen over hoe lelijk je persoonlijkheid wel niet is
  • je kan het niet laten om te lachen om mensen die genetisch minder bedeeld zijn (maar je hebt hier achteraf wel spijt van)
  • je vreest met grote vrezen dat er nooit iemand komt die in jou gaat trappen je forever alone gaat eindigen met meer katten dan vrienden
  • het is voor jou niet moeilijk om voor te stellen dat jij en je geliefde gesprekken hebben als op onderstaande foto (als jij in staat zou zijn om iemand voor jou te laten vallen). 

OP calls his parents

Er is een troost: je bent eigenlijk minder slecht dan je zelf denkt. Één van je sterkste punten is dat je bewust bent van je eigen gedrag. Dit gecombineerd met een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen maakt je een leuk persoon om mee om te gaan.

ROT-VERS-VERS avocaDon Draper (Mad Men serie)

avocadon Draper serie madman avocado Don Draper

Achtergrondinformatie:

Don Draper is de klassieke reclameman uit de jaren ’60. De tijd waarin Fred Flintstone nog kinderen sigaretten aan probeerde te smeren in commercials.

Voor de buitenwereld is don Draper mysterieus. Van de mensen om hem heen weet bijna niemand iets over Draper’spersoonlijke leven. ‘Draper? Who knows anything about that guy? No one’s ever lifted that rock. het could be Batman for all we know.“, aldus een collega van Draper. Velen vinden hem egoïstisch overkomen. Zijn schil ziet er voor de mensen die Draper minder goed kennen een beetje rot uit.

Zijn vruchtvlees daarentegen is vers. Don Draper hanteert een stricte persoonlijke ethische code en waakt met een beschermend oog over zijn ondergeschikten. Hij eist van zijn ondergeschikten dat ze eerlijk werken en hecht een grote waarde aan loyaliteit.

Wat betreft de pit ligt het iets gecompliceerder. Don Draper maakt zo zijn fouten, maar hij heeft wel een stricte morele code. Natuurlijk neemt hij deze code zo nu en dan iets ruimer, maar niet meer dan menselijk is. Het belangrijkste is dat hij zich persoonlijk opoffert voor de mensen waar hij om geeft. Tot zover is zijn pit vers.

De moeilijkheid ligt hem in het gegeven dat hij overspel pleegt. Dit is zijn grootste misstap. Hoewel ik vreemdgaan te allen tijde afkeur, moet je het bekijken vanuit zijn problematisch jeugd en pure afkeer van de klassieke huisje-boompje-beestje norm. Je zou ook kunnen zeggen dat Don Draper een extreem egoïstisch, zichzelf verheerlijkende, oppervlakkige en kinderachtige typische reclameman is, die de kunst van het manipuleren perfect beheerst en zo iedereen voor zijn karretje weet te spannen. Maar dat klinkt wel heel verzuurd en wij zitten niet te wachten op een ‘jij-bent-zeker-leuk-op-feestjes-persoon’. We gaan er voor nu even vanuit dat zijn pit vers is. Betere suggesties zijn altijd welkom in de comments!

Wat betekent dit voor jou? Mensen leren je pas echt waarderen als ze je langer kennen. Jouw basis is solide, niets meer aan doen. Mensen merken dat je in de kern oprecht bent, waardoor ze snel geneigd zijn je te volgen. Het nadeel is dat je te perfect kunt lijken en mensen je rotte schilletje gebruiken als excuus om slecht over je te praten.

ROT-VERS-ROT avocaDon Corleone

avocadon Corleone maffia avocado Don Corleone

Achtergrondinformatie:

Als je het over Maffia hebt, heb je het over Don Corleone. The Godfather staat aan het hoofd van één van de vijf grootste Maffiafamilies in New York. Zoals een echte maffioso betaamt, verdient hij zijn geld met illegale casino’s, wapenhandel, drugssmokkel en moord. In de wijken waar hij de dienst uitmaakt, troggelt hij geld af van de bewoners. Zowel de politie als burgers zijn hem liever kwijt dan rijk. Helaas staan ze machteloos. De schil van de Don is dus rot. Het vruchtvlees van Don Corleone zou je vers kunnen noemen. Hij is een man die loyaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Zijn familie beschouwt hij al het belangrijkste van alles. Hoewel hij goed is voor zijn familie, is Don Corleone in de kern alleen belust op geld en macht.

Wat betekent dit voor jou? Jij hebt het niet getroffen met dit ambigue persoonlijke profiel. In de kern ben je slecht, maar je hebt de gave om bepaalde personen te laten geloven dat je goed bent. Het probleem is dat niet iedereen in deze poppenkast trapt. Als mensen je schil zien val je door de mand. Goed in het onderhouden van relaties, maar mensen die je niet goed kennen krijgen de kriebels van je. Jij bent gevaarlijk voor de mensen die jou in vertrouwen nemen. Mocht de mogelijkheid zich voordoen om misbruik van ze te maken, zal je ze met beide handen aanpakken. Jij misselijk mannetje.

Comments

comments

één antwoord

Laat een antwoord achter