“You cannot connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.” – Steve Jobs
__________________________________________________
Niet denken, maar doen. Dat is waar de quote van Steve jobs in feite op neerkomt. Ik en veel van mijn tijdsgenoten verkeren in een situatie met een overdaad aan dromen en mogelijkheden. We zijn vrij om te gaan en staan waar we willen. Dit beseffen we ook terdege, waardoor we continue ‘zoekende zijn’. Op zoek naar een manier om onze toekomst de ideale invulling te geen. Vervolgens durven we geen stappen richten deze ideale toekomst te nemen, omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken.
Alleen hoe kan je jouw dromen bereiken als je nooit een eerste stap maakt richting deze dromen?
Steeds vaker zie ik mensen in mijn omgeving studie na studie volgen. Onzeker over hun eigen kunnen proberen ze zichzelf theoretisch tot in de puntjes voor te bereiden op hun toekomst. Waaronder ook ik. We blijven massaal doorstuderen en achten onze kennis nooit toereikend om het in de praktijk te brengen. Totdat we door de theorie de praktijk niet meer kunnen zien.
‘You cannot connect the dots looking forward.’ Deze zin is mij altijd bijgebleven. Laat ik voorop stellen dat ik geen Steve Jobs fan ben. Een Apple fan ben ik evenmin. Persoonlijk vind ik Steve Jobs vaker een arrogante kwast dan een sympathieke sjaak *ERROR_404_linknotfound*. Maar, ere wie ere toekomt: de man had wel visie. Je wordt niet zomaar CEO van Apple en Pixar.
Zijn – inmiddels ietwat gedateerde – toespraak op Stanford is hier een mooi voorbeeld van. Het laat zien hoe een leven vol tegenslagen kan leiden tot het bereiken van je dromen.
Een spijker op zijn kop verhaal. Waarom een leven leiden vol angst en frustratie over het najagen van je dromen? Stay hungry and stay foolish. Volg je hart ook al dwingt het je soms om buiten de gebaande paden te treden. Volg je intuïtie en vertrouw erop dat gaandeweg alles op zijn plek valt. Begin te doen en probeer niet op voorhand te voorspellen waar je terecht gaat komen.
Jobs verstaat onder doen college vroegtijdig verlaten om jezelf in te schrijven voor een cursus kalligrafie. Nu is het niet de bedoeling dat iedereen massaal stopt met naar school gaan om cursussen te volgen. Wat Jobs duidelijk wil maken is dat je nooit moet stoppen met het leren en ervaren van nieuwe dingen. Je weet namelijk nooit wanneer het van pas kan komen in de toekomst.
(Disclaimer voor alle kinderen: stay hungry, stay foolish, and stay in school. Steve Jobs is een inspiratie, maar net als veel andere grote ondernemers ook een uitzondering. Je school niet afmaken om een cursus kalligrafie te volgen geeft je geen grotere kans een topondernemer te worden. Vroegtijdige uitval op school levert je vooral een slechtere gezondheid, een grotere kans op armoede en een lager salaris op. En dat was nou net niet de bedoeling toen je twijfelde om te stoppen met school toch? Onthoud: denk groot en handel klein.)
De toespraak van Steve Jobs werkt inspirerend. Hij prikkelt om alles neer te leggen wat je doet en je hart te volgen. Het is duidelijk dat je moet beginnen met doen en terugkijkend moet bepalen waar je sterke punten liggen. Waar de toespraak geen antwoord op geeft is;
‘Waar moet ik beginnen?’
Op zoek naar jouw toekomst
Ik ben een echter denker. Mijn hoofd gaat vaak meer kanten op dan een octopus op een achtertuin waterfeest (Oh, die octopus). Alle situaties die mijn pad zouden kunnen kruisen probeer ik op voorhand mentaal uit te stippelen. Mijn idee erachter is dat als je alle mogelijke paden die je kunt bewandelen uitdenkt, je nooit voor verrassingen kom te staan.
Eigenlijk ben je dus op zoek naar een soort landkaart met daarop alle wegen richting al jouw toekomsten.
5/∞ toekomsten: 5 willekeurige toekomstpaden van jouw oneindig aantal toekomsten
Deze landkaart van toekomstpaden komt tot stand door een proces van visualisatie. Mentaal beeld je jezelf in welke mogelijke toekomstpaden denkbaar zijn. Dit kan je doen totdat je niets meer kunt verzinnen. Zodra je mentaal alle paden voor ogen hebt, kun je de afweging maken welk pad het meest aansluit bij jouw idealen in het hier en nu. Als je die afweging gemaakt hebt, begin je met lopen.
Jezelf toeleggen op één bepaald toekomstpad is niet makkelijk. Waarschijnlijk heb jij meer dan één toekomst voor ogen. Een toekomst als Junior Accountmanager bij een frisse start-up is voor jou misschien niet ondenkbaar. Dat zou één mogelijk toekomstpad zijn. Maar als ik je de kans zou geven om je backpack nu in te pakken pakken om de wereld rond te reizen, dan zou je jouw Macbook en leaseauto waarschijnlijk meteen inruilen voor een pofbroek en vredespijp.
Jouw toekomst is kneedbaar. Er is niet één specifieke toekomst voor je weggelegd. En dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Want, welke pad sla je in?
Jouw prachtige levenspad ontdekken
Er ligt een prachtige toekomst voor jou in het verschiet. Ongetwijfeld. Aan jou de taak om deze toekomst nu te vinden.
Je kan het vergelijken met een kamer waar jij middenin staat. In deze kamer staan alle mogelijke toekomstpaden uitgestippeld. Nog voordat je ook maar één pad grondig hebt kunnen inspecteren, besluit er iemand om het licht uit te doen. Je staat nu in een pikdonkere kamer. Aangezien je niks ziet pak je een zaklamp erbij. Met deze zaklamp ga je op onderzoek uit in een poging om al jouw toekomstpaden in beeld te krijgen.
Het is moeilijk om alle toekomstpaden goed te zien. De zaklamp verheldert wel een gedeelte, maar lang niet alles. Het is onmogelijk om alle toekomstpaden in één keer verlichten. Als je wilt weten welke toekomstpaden voor jou in het verschiet liggen, zal je ze dus één voor één moeten onderzoeken.
Voor je ligt een rood pad, een geel pad, een groen pad en nog vele andere paden. De twijfel slaat toe. Welke van al deze paden moet je in hemelsnaam kiezen?
Alle mogelijke toekomstpaden die in de kamer voor je liggen heb je verlicht met de zaklamp. Het kostte je aardig wat moeite om alle mogelijke paden duidelijk in beeld te krijgen. Nu je erin geslaagd bent kwam je voor een volgende uitdaging te staan: het kiezen van het toekomstpad dat richting jouw meest ideale toekomst leidt.
Maar wat nou als je al die tijd met jouw zaklamp in de verkeerde richting hebt gezocht. Waar jij dacht dat jouw toekomst recht voor je neus lag, lag jouw ideale levenspad misschien al die tijd achter je.
“Bestweter ik dacht dat jij het makkelijker voor me ging maken? Ik kon al niet kiezen uit de paden die voor me lagen, en nu wil je me vertellen dat ik ook achter moet kijken?” – Z. Ucht.
Het kiezen van een pad is geen gemakkelijke opgave. Er zijn er immers zoveel en het lijken er alsmaar meer te worden. Je moet niet alleen voor je kijken, maar ook achter je. En eigenlijk overal. Bovendien voelt een keuze maken voor één pad uit de oneindige mogelijkheden zo definitief. Het geeft je een bedrukkend gevoel. Stel je voor dat je de verkeerde kiest. Dan zit je een leven lang opgezadeld met een toekomst die totaal niet bij je past.
Niet denken maar doen
Een gevoel van angst bekruipt je. Zoveel mogelijke keuzes en dus ook zoveel mogelijke manieren om fout te kiezen.
Alle keuzes verlammen je. Iets wat in de psychologie bekend staat als analysis paralysis. Door een bepaalde situatie te over-analyseren kan je overweldigd raken door alle mogelijkheden, waardoor je er niet in slaagt een beslissing te maken. Soms ben je zo gefocust op het zoeken naar een perfecte uitkomst in je hoofd, dat je niet eens in beweging komt. Dan wordt het moeilijk om die perfecte uitkomst te bereiken.
In de tijd dat je vanuit je luie stoel geprobeerd hebt om alle opties in beeld te brengen, had je ook op een andere manier op onderzoek uit kunnen gaan: door te doen in plaats van te denken. Met een zaklamp in je hand had je op zoek kunnen gaan naar het begin van een pad dat enigszins interessant leek. Vanuit hier had je dit pad stukje voor stukje kunnen verkennen.
Tijdens jouw verkenning was je er waarschijnlijk achter gekomen dat jouw gekozen pad niet perfect aansluit op jouw wensen. Dat is niet erg. Ieder pad brengt zijn eigen kansen en belemmeringen met zich mee. Je bent in ieder geval al aan het lopen.
Gaandeweg kom je er zo achter waar je interesses liggen. Zodra je op een probleem stuit, los je deze ter plekke op. Vanuit daar vervolg je de weg en doe je kennis op waar je de rest van je leven wat aan hebt.
De moraal van het verhaal is: het maakt helemaal niet uit waar je begint, als je maar vooruit komt. Stilstand is achteruitgang. Niemand heeft zijn dromen bereikt door erover na te denken. Dromen bereik je door te doen. Anders blijft het bij een droom.
Het leven is als een Verbind de Punten puzzel. Alleen door actie te ondernemen wordt duidelijk welke kant je op gaat. Begin met het zetten van punten en denkt niet te lang na. Geen enkele situatie is ideaal. Situaties worden idealer naarmate je meer ervaring op doet en beter weet wat je wilt.
Niemand is bereid om jouw droom te faciliteren als je zelf niet eens weet wat deze droom precies is. De kunst is om het grotere geheel te kunnen zien – de grote ruimte waarin je nieuwe connecties kunt maken. Ook al twijfel je of iets gaat werken, of het te moeilijk is, of dat het wel bij je past, laat je niet afschrikken. Iedere connecties die je toevoegt draagt bij aan de totstandkoming van jouw uniekheid. En brengt je daarmee ook weer een stap dichter bij het bereiken van je droom.
Door meer connecties toe te voegen kom je tot uitkomsten die je nooit voor mogelijk had gehouden.
Applausje voor jezelf voor het lezen van dit artikel en het proactief werken aan je toekomst
Als het nog niet duidelijk is wat de bedoeling is laat ik de rest over aan Shia LaBeouf. Niemand kan je beter uitleggen hoe je moet doen dan een gast met een gevlochten en gepermanente mat in zijn nek.
Voor de mensen die iets meer aanmoediging nodig hebben:
Ik denk dat ik het ga doen. Eerst even de koelkast inspecteren.
Laat een antwoord achter
Je moet ingelogd zijn om een bericht achter te laten.