Muziek is voor mij één van de grootste geneugten des levens. Het staat op een 2e plaats onder seks en net boven een goede fles Merlot. Zonder muziek zou ik gek worden. Het is een manier om te ontspannen en te ontsnappen aan de stress van alledag. Er bestaan geen manieren om makkelijker de aandacht af te leiden van de problemen die in je hoofd spelen.

Hoewel muziek bijna als therapie voor me werkt, heb ik één probleem: ik raak nummers te snel beu.

Mijn hoofd is een spokend circus zonder de auditieve stimulatie van muziek. Het fungeert als een bliksemafleider voor de spoken die in ieder leeg menselijk hoofd ronddwalen. Hoe stiller het is, hoe beter je ze hoort.

Muziek was mijn eerste liefde. En momenteel is het de beste minnares die ik ooit heb gehad. Sommige nummers zijn in staat om je te laten zweven op een roze wolk van euforie. Ze pakken je beet en laten je niet meer los. Sleuren je door het hier en nu. Weigeren je achterom te laten kijken.

Bepaalde nummers zijn het toonkunstige equivalent van een moederlijke ‘het komt wel goed schatje’ na een zware dag. Bemoedigend, warm en liefdevol. Je kan geen genoeg krijgen van de warme tonen waar de trilharen in je oor gemoedelijk op rusten. Keer op keer weten ze je te verleiden.

Tot het punt waarop de chemie er niet meer is.

Regelmatig loop ik tegen parels van nummers aan die in staat zijn mijn trommelvliezen urenlang te masseren. De muziek weet mijn gehoorgang te laten rillen met tedere strelingen op de plekken die niemand anders kan vinden behalve deze symfonie van unieke noten. Je voelt het nummer op je groeien. Het samenspel van de noten plukt aan de snaren van je lichaam op de maat van puur geluk. Urenlang worden je trommelvliezen gemasseerd tot het punt…

Waarop zelfs de meest tedere samenkneding als hinderlijk wordt ervaren.

Het nummer maakt geen passie meer in me los. Het gevoel is weg. Wat er was, is er niet meer. Tot een nulpunt word ik geroerd bij het luisteren naar hoe de tonen mijn trommelvlies perforeren.

In een zeker opzicht kan je onze relatie met muziek vergelijken met een menselijke relatie. Als er nummer niet meer de prikkeling biedt die het eerst bood, kan je onderprikkeld raken. De sleur komt erin en het nummer wordt onuitstaanbaar. Of gewoon simpelweg saai. Je groeit uit elkaar onder specifieke omstandigheden en kan niet meer in dezelfde ruimte verkeren. Jouw bovenkamer is te klein voor jullie beiden.

Nee, het ligt niet aan jou het ligt aan mij…’

Muziek liefde G sleutel en hartslag - Bestweter

 

Comments

comments

Laat een antwoord achter