De Zweedse woongigant IKEA bundelt haar krachten met de natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking. De nieuwe IKEA-collectie van de in Oxford geboren wetenschapper zal Svärthål gaan heten, en is geïnspireerd door een lange lijn aan onderzoek naar zwarte gaten. IKEA trapt de serie af met de Steffan Hökkung bureaustoel: een gestileerde doch betaalbare zwarte bureaustoel, geënt op bepaalde kenmerkende karakteristieken van de bekende wetenschapper.   

Wat op het eerste gezicht een verrassende samenwerking lijkt, ligt meer voor de hand dan je zou denken. IKEA-topman Peter Agnefjäll geeft aan dat ze de wetenschapper al langere tijd in hun vizier hadden: “Het moest een stoel worden die tijdloos was. Een design waar we voorlopig nog een aantal lichtjaren mee vooruit konden.” Naast een tijdloos design had IKEA ook duidelijke wensen met betrekking tot comfort en duurzaamheid. “Het moesten stoelen worden waarop je dagenlang achteroverleunend door het hele huis zou willen rijden. Op dit vlak was meneer Hawking van grote waarde aangezien hij kon putten uit zijn decennialange zit- en rijervaring.” aldus Peter Agnefjäll. 

Het is de eerste keer dat een wetenschapper de samenwerking aangaat met de Zweedse woongigant. “Na het samenbrengen van fundamentele theorieën over zwaartekracht, kosmologie, quantumfysica, thermodynamica en zwarte gaten, was ik toe aan nieuwe uitdaging. IKEA kwam op exact het juiste moment.” zegt de Britse kosmoloog. Een ondeugende glimlach volgt. “Ha. Ha. Ha. Ha. Ha. Ha.” galmt er uit zijn spraakcomputer. “Waar vind je tegenwoordig een hotdogmenu met grote cola voor €1,50? Plus een gratis softijsje dat je zelf mag tappen – of laten tappen dan Ha. Ha. Die prijzen zijn buitenaards. Mijn mond valt er spontaan van open.” klinkt er uit zijn spraakmachine. “Theoretisch gesproken dan.”

Comments

comments

Laat een antwoord achter