Inmiddels is de kerstman alweer op zijn arrenslee het land uit gevlogen en maakt Nederland zich klaar voor 2017. Met de inluiding van het nieuwe jaar doet kerstminnend Nederland massaal afstand van zijn kerstbomen. Kerstbomen staan maximaal drie weken in huis en worden na kerst meteen afgedankt. Honderdduizenden bomen gaan ieder jaar weer in vlammen op. De Tweede Kamer lijkt zich nauwelijks om het leed van de kerstbomen te bekommeren. Vergeten mensen niet dat kerstbomen ook gewoon bomen zijn?

Femke Halsema werd het zat dat er in de kamer te weinig aandacht aan kerstbomen werd besteed. De voormalige politica kan zich niet meer vereenzelvigen met de huidige koers die Groenlinks vaart. Samen met zweefprinses Irene van Lippe-Biesterfeld en de vegan streaker begint ze haar eigen partij BOOM. De oud-politica ergert zich groen (en geel) aan de doofpotpolitiek die Groenlinks momenteel onder leiding van lijsttrekker Jesse Klaver voert: “De heer Klaver is momenteel vooral gericht op het schrijven van geschiedenis met zijn Obamanesque manier van campagne voeren. Hij vergeet voor het gemak dat bomen een onmisbare schakel zijn in the circle of life. Zonder bomen geen zuurstof. Zonder zuurstof geen leven. Zie dan maar eens geschiedenis te schrijven”. Halsema vindt dat het tijd wordt voor verandering.

Uit de rest van het land klinken soortgelijke geluiden. Er zijn meer mensen die hun zorgen uit hebben gesproken over de laconieke manier waarop er met kerstbomen omgegaan wordt. Zodra kerst voorbij is worden bomen achteloos bij het grofvuil gezet. Zonder pardon vinden er door heel Nederland gruwelijke kerstboomverbrandingen plaats waarbij de bomen massaal op de brandstapel belanden. “Het lijkt wel alsof de kerstbomen verketterd worden” zegt Kars Unsthars, student Green Life Science aan de UvA. “Kerstbomen hebben net als iedere boom recht op leven. Het is niet zo dat – omdat er toevallig kerst voor staat – deze bomen zonder duidelijke reden in rook op mogen gaan.”. De biologiestudent pleit voor een humanere manier om met de deze bomen om te gaan: “We hebben een bepaald niveau van bewustzijn gekregen, waardoor we ons niet meer te hoeven laten verleiden tot dit soort barbaarse tradities. Bomen zijn relaxed. Knuffel ze eens en je ziet dat ze geen vlieg kwaad doen. Je steekt je Yucca in de woonkamer toch ook niet in de fik als dit de traditie is van je oom uit Brazilië.”

De barmhartige student doet een beroep op het gezonde verstand van alle mensen in Nederland: “Ik stel voor om alle kerstbomen in huis te houden en te verzorgen, zelfs als kerst voorbij is.” Daarnaast doet hij een oproep aan iedereen in Nederland die het probleem wel inziet, maar nog niet klaar is voor zo’n grote verandering: “Ik wil best een aantal kerstbomen in mijn studentenhuis halen om op te vangen. In de achtertuin heb ik nog wel wat plek over als ik wat kratten bier inlever.”

 

Comments

comments

Laat een antwoord achter