Jorik Scholten, beter bekend als Lil’ Kleine is de eeuwige puber: hij schopt tegen ieder scheenbeen dat hij ziet, geeft geld uit als water aan Moët & Chandon en heeft een aversie tegen rappers boven de 30 jaar. Lil’ kleine zijn leven draait om drank & drugs, geld, roem & vooral onbegrensd doen waar hij zelf zin in heeft. In het latijn spreken we in zo’n geval van puer aeternus, wat neerkomt op ‘eeuwig jongetje’. Zelf zou ik liever willen spreken van pure aenus ster. Het is niks persoonlijk Jorik. Ik maak graag anagrammen.

Urban Dictionary spreekt ook wel van ‘manolescenten‘:

manolescent-definitie-urban-dictionary
Responsabilities schrijf je inderdaad niet zo. Misschien is mijn blog over taaltumoren iets voor jou? #durftevragen

Manolescenten zijn een hybride van mannen en adolescenten. Deze personen voldoen fysiek en chronologisch aan de definitie van een man, maar leven volgens adolescente maatstaven. Met andere woorden, deze mannen willen niet opgroeien. Geen zorgen, geen verantwoordelijkheden, geen stress. Leven als Peter Pan in het lichaam van een oude man.

Peter Pan, zoals wij hem kennen uit de kinderverhalen, gaat over een jongetje dat niet volwassen wilt worden. Hij heeft een hekel aan regels, is allergisch voor verantwoordelijkheid en wilt voor eeuwig lol blijven maken.

Mannen die lijden aan het syndroom van Peter Pan hebben hetzelfde probleem als de jonge sprookjeself hierboven: ‘They always want to be a boy and have fun.’

Peter ‘grown man’ Pan’s zijn moeilijk in één leeftijdscategorie te omvatten. Het kunnen bijvoorbeeld ‘mannen’ zijn net zoals Lil’ Kleine die in hun vroege twintiger of dertiger jaren verkeren. Op deze leeftijd komen mannen vaak nog weg met hun vandaag-feest-morgen-zien-we-wel-weer-filosofie. Helaas wordt de discrepantie tussen hun eigen realiteit en de werkelijkheid steeds groter naarmate deze Peter Pmannen verjaren. 

Het syndroom van Peter Pan komt namelijk ook voor bij mannen die de 30 en 40 allang gepasseerd zijn. Ex-profvoetballers van achterin de 30 bijvoorbeeld, die hun carrière in het slop hebben laten lopen door seks, drank en drugs. Helaas is wat bij de jongere Peter Pan als speels en schattig wordt gezien, bij de oudere Peter Pan zielig aan het worden. 

Één van de bekendste voorbeelden van iemand die met het syndroom van Peter Pan in verband wordt gebracht is Michael Jackson. In een interview verklaarde hij zelf een keer: ‘I’m Peter Pan in my heart‘.  Net zoals bij Michael Jackson leeft er in elke Peter ‘grown man’ Pan voor eeuwig een jongetje.

Wat zegt Wikipedia over het syndroom van Peter Pan:

syndroom van peter pan wikipedia

Toen ik bovenstaande beschrijving las moest ik even dubbelchecken of ik niet toevallig op de Wikipediapagina van Lil’ Kleine was blijven hangen. De 22-jarige rapper is de laatste tijd vaak in het nieuws geweest vanwege zijn – op zijn zachtst gezegd – opmerkelijke gedrag. Waar Lil’ Kleine is, is er onrust. Actualiteitsprogramma’s raken niet over hem uitgepraat en zijn naam siert mening krantenkop.

Voor de mensen die het nieuws omtrent Lil’ Kleine niet mee hebben gekregen, zal ik een korte synopsis geven: Kleine heeft onenigheid met Lange Frans om geld en laat zich niet al te genuanceerd uit over zijn ex Monica Geuze. Niet veel later is hij betrokken bij een knokpartij na een scheldpartij. Nadat hij fans vraagt om een middelvinger op te steken naar de politie,  spreekt hij de burgemeester van Hilversum op een kleinerende manier toe in het progamma RTL late nigh. Jorik is woest op KLM omdat ze hem niet meer lieten boarden omdat hij ‘één seconde te laat was’ en grijpt een piloot bij de keel nadat hij een purser in het gezicht heeft gespuugd. De rappert legt optredens na een paar minuten stil omdat hij met bier wordt bekogeld en spreekt een biergooier toe met ‘je moeder is een hoer’.  Need I say more

Het ergste van dit alles is alle media aandacht die het genereert. Jezelf met kutgedrag in de kijker kunnen spelen omdat je toevallig een keer een catchy plaatje hebt gemaakt. Ik blijf mezelf erover verbazen. 

Theres no such thing as bad publicity zal Jorik denken. Kanye West is er per slot van rekening ook groot mee geworden. Het lijkt wel alsof sommige artiesten meer platen verkopen, naarmate ze vaker negatief in het nieuws komen. Ze groeien door niet op te groeien. De tijd waarin je nog genoodzaakt was om over oprecht talent te beschikken om beroemd te worden is voorbij. Een slechte ontwikkeling voor de muziekindustrie en mensen die graag naar talentvolle muzikanten luisteren. 

succesformule lil kleine
Volgens zijn moeder – waar hij al het contact mee heeft verbroken – speelt hij een rol en is hij eigenlijk een hele kwetsbare jongen. Volgens mij is hij compleet doorgeslagen en alle besef van realiteit totaal kwijt. In een interview met de Volkskrant vertelt Jorik wat precies zijn drijfveer is: 

Lil Kleine bang verliezen succes
Jorik zou bij zichzelf eerst te rade moeten gaan aan wie hij dat succes te danken heeft. Zijn succes wordt namelijk veroorzaakt door de mensen die zijn muziek beluisteren en optredens bezoeken: zijn fans. Als hij deze lijn doorzet, vrees ik dat zijn grootste angst werkelijkheid gaat worden. Zonder fans bestaat er geen idool. En zonder idool bestaat er geen succes. 

Nu het grootste deel van zijn fanbase nog op een leeftijd is dat ze opkijken tegen zijn normontwrichtende gedrag is er geen reden voor zorgen. Het wordt een groter probleem als de tienerfans van Lil’ Kleine hun idool uiteindelijk ontgroeien. Jorik, mijn advies: blijf niet hangen in Nooitgedachtland. Voor je het weet groeien jouw fans uit de personen waar jij tegenop kijkt. De houdbaarheid van een artiest is beperkt. De houdbaarheid van artiesten zonder verruimde blik is nog beperkter. 

Clarence Seedorf leg het nog even uit.

prognose lil kleine
Het enige dat Lil’ Kleine nog rest te doen is mijn advies opvolgen en zorgen dat zijn carrière niet in rook opgaat. Letterlijk. Don’t do drank and drugs kids. 

Comments

comments

Laat een antwoord achter