Vroeg of laat komt iedereen op een punt waarop een vriendschap plotseling verwaterd. Een goede vriend heeft plotseling geen zin meer om uit te gaan, als hij in de stad is drinkt hij alleen maar Cola light en na 1 uur ’s nachts is hij spoorloos verdwenen. Waar je vroeger op ieder moment van de dag af kon spreken, moeten jullie nu ineens ‘dates’ in gaan plannen. Klinken deze symptomen herkenbaar? Grote kans dat je vriend dan onder de plak zit. En flink ook.

Zodra de eerste tekenen van een coupe de viande zichtbaar worden weet je hoe laat het is. Er is een nieuwe liefde in het spel en jij staat niet langer op de eerste plek. Nu zal je waarschijnlijk denken “wat heeft deze persoon wel wat ik niet heb?” Ik kan proberen het genuanceerd te brengen, maar dat dat ga ik niet doen.

Ze heeft geen piemel. Maar ze heeft iets waar een piemel in past.

onder de duim man kale plek Bestweter
Een coupe de viande

Instinctief prioriteert een man (tijdelijk) deze relatie met een vrouw. Mannen zijn nou eenmaal biologisch zo geprogrammeerd. In theorie zou een man de hele wereld kunnen populeren – mocht hij over oneindige tijd beschikken (en tot in de vergetelheid alimentatie kunnen betalen). Evolutionair gezien zijn mannenbreinen ook hardwired om onze genen door te geven via kinderen bij zoveel mogelijk vrouwen.

Je vriend kwalijk nemen is hem min of meer kwalijk nemen dat hij een mens is. Je kan iemand moeilijk een natuurlijk instinct verwijten.

“Het is net als vrouwen die schreeuwen ‘wheres the zookeeper?!’ als twee gorilla’s met elkaar beginnen te vechten.”


Ik hoop voor deze vrouw dat de Zookeeper eruit ziet als Kimbo Slice 

“Dus alleen omdat hij seks met dit individu kan hebben ben jij gederangeerd tot een 2e podiumplek?” Goed gezien. Het feit dat deze persoon hem evolutionair gezien een grotere kans op voortplanting geeft, geeft hij aan haar de voorkeur.

Natuurlijk gezien is zijn gedrag volstrekt normaal. Accepteer dat je vriend op dit moment iets anders aan zijn hoofd heeft en vang hem op wanneer hij je nodig heeft. Waarschijnlijk zou hij hetzelfde voor jou doen. Een echte vriend zal er voor je zijn als je hem écht nodig hebt. En dat is onbetaalbaar.

Natuurlijk is het moeilijk te verkroppen dat je nu het raincheck alternatief bent voor als zijn vriendin niet beschikbaar is. Jij hebt geen zin om al uitvalsbasis te fungeren voor zijn verloren mannelijkheid. Groei je eigen pik terug, dan praten we verder.

Maar goed. Mother nature is at work here baby. Het heeft weinig zin om je tegen natuurkrachten te verzetten. Je vriend zit onder de plak. En dit voelt voor jou, nou ja… plakkerig. 

Soms twijfel je nog of een vriend volledig onder de sturende duim van een vrouwmens opereert. Om uit te sluiten dat er niet toevallig iets anders aan de hand is heb ik een checklist gemaakt. In de meeste gevallen is het relatief eenvoudig te checken of je de komende jaren voor 3e wiel mag spelen.

Onder-de-plaque-checklist

Als één van deze punten je bekend voor komen, zit je vriend misschien onder de plak. Wees streng, voor zijn eigen bestwil...

 • Je vriend komt er voortdurend achter dat hij iets nieuws gemeen heeft met haar
 • Hij hangt anderhalf uur aan de telefoon om zijn woedende vriendin uit te leggen dat hij te laat is omdat er een man onder de trein ligt. En niet omdat hij onder een andere vrouw ligt
 • Ineens is hij een expert in compromissen sluiten
 • Tijdens jullie quality time zit hij 80% op zijn telefoon
 • Hij moet altijd voor het donker thuis zijn. Meestal omdat hij ‘morgen heel veel te doen heeft’ op een vrijdag
 • Of hij is wel erg begaan met jouw nachtrust en denkt iets te proactief mee in het vinden van de meest optimale trein richting jouw huis. “Jij moest morgen toch vroeg op staan?” vraagt hij, als je voor de 11x al hebt aangegeven dat het geen probleem voor je is om langer te blijven
 • Plotseling begint hij tuinbroeken te dragen, waarvan hij één bandje los laat hangen
 • Je komt erachter dat hij al jaren fan blijkt te zijn van paarden
 • Eten bij een ander stelletje lijkt hij oprecht van te genieten
 • Alcohol intolerantie treedt op. Vooral rond de avondklok
 • Hij post foto’s op Instagram van thee met honing naast lekkere toastjes en kaasje, met de hashtags #lekker #maarzijlekkerder #girlfriend #instacouple #couplegoals #almostmarried #imhers #shesmine #my<3 #wjnmk
 • “Drinken en drugs zijn voor nietsnutten.” appt hij je, gevolgd met foto’s waarop hij al zijn wodka en wiet door de wc spoelt
 • Zonder gene beweert hij het fijn te vinden om op zondagmorgen met Monica Geuze vlogs wakker te worden

 Welcome to pussyland

Dus je vriend surft nu op de vochtige golven van Pussy beach en het ziet ernaar uit dat hij voorlopig nog niet uitgesurft is. Hij is vervloekt door de glinsterende surfmossel. Er is niet veel dat je kunt doen, behalve wachten totdat de vloek is doorbroken en de golven zijn gaan liggen.

Gelukkig zijn mannelijke vriendschappen meestal zeer vergevingsgezind ingericht. Je vriend zal even met zijn staart tussen de benen door de zure appel heen moeten bijten zodra hij is teruggekeerd in de realiteit. De schoonheid van een relatie tussen mannen is dat de animositeit naar verloop van tijd wegebt. De wrok die gekoesterd wordt is tijdelijk. Vertrouwen kan terug worden gewonnen.

Zolang er genoeg wederzijds respect bestaat tussen beide mannelijke partijen zal de breuk niet van permanente aard zijn. Goede vrienden zijn zeldzaam. Spring er bedachtzaam mee om.

Maar het is prima om hem een klein stukje terug te laten kruipen nadat hij gedumpt is. Bro’s before ho’s is minder oppervlakkig dan je denkt.

“Bro’s are forever, but when you get dumped by a woman she will say Talk To You Never.” – Ik en een beetje Paris Hilton’s my new BFF

En aan alle mannen die onder de plak zitten: ga een biertje drinken met je vrienden.

Groetjes,

Bestweter – een man die onder de plak zit

 

Comments

comments

Laat een antwoord achter