Is het mogelijk om in een rapvideo te spelen zonder een crimineel verleden te hebben, met maar één ‘bitch’ thuis op de bank, en daar bovenop slechts modaal verdient? Over het algemeen behoren allochtonen tot de minderheid in Nederland. Toch is er één plek in Nederland waar dit niet zo is: in rapvideo’s. Bestweter wil hier graag verandering in brengen en trok daarom de stoute schoenen aan. Hij nam voor jullie de proef op de som om te kijken of een blanke twintiger uit een vinex-wijk kans maakt om te figureren in een heuse rapvideo. En niet zomaar een rapvideo. Het gaat om de nieuwe ‘pokoe’ (nummer) ‘f#ck jullie allemaal’ van Kempi, Sevn Alias, en JermaineNiffer.

Het begon allemaal op een rustige en relaxte dinsdagochtend toen ik met het slaapzand in mijn ogen stuitte op het volgende bericht.

Kempi clipshoot

Ik weet niet welk algoritme Instagram hier op los heeft gelaten, maar ik was op zijn zachtst gezegd verbaasd toen ik deze oproep voorbij zag komen. De laatste keer dat ik een nummer van Kempi luisterde zat ik nog in de onderbouw van het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda, bracht ik het grootste deel van mijn tijd door op hyves en msn, en stond het kopen van een scooter bovenaan mijn prioriteitenlijstje. Op deze dinsdagochtend werd mij vanuit het niets de mogelijkheid gegeven om mee te spelen in de clip. Was dit voorbestemd vroeg ik me af? Een duidelijker teken van bovenaf had ik niet kunnen krijgen dacht ik bij mezelf. The opportunity of a lifetime.

Even kort uitgelegd: in de oproep wordt ‘instagrammers’ gevraagd om als figurant op te treden in de nieuwe clip van de rappers Kempi, Sevn Alias, en JermaineNiffer. Normaal gesproken zou ik niet zo snel ingaan op een uitnodiging om in een clip te spelen die ‘F#ck jullie allemaal heet’ – hoewel het gebruik van het hekje om een scheldwoord te censureren dan wel weer enige geruststelling biedt – maar voor Kempi maakte ik graag een uitzondering.

Daarom besloot ik om te solliciteren bij Kempi. Zoals jullie al eerder op mijn blog hebben kunnen lezen, ben ik op dit moment volop aan het solliciteren heb ik een baan (of nou ja, een kennisintensieve goed betaalde stage). Jullie hebben ook gelezen dat solliciteren niet altijd makkelijk is. Solliciteren kan een flinke deuk slaan in je zelfvertrouwen.

Gelukkig zijn er genoeg motivational quotes om dit zelfvertrouwen weer snel uit te deuken. Hoewel het merendeel van deze virtuele, vaak opgedrongen, positieve affirmaties je meer uithollen dan een pompoen met Halloween (het is ondertussen alweer 4 november en ik moet inderdaad werken aan mijn timing), wil ik toch een uitgemolken quote aanhalen die mij altijd weer een hart onder de riem steekt. Ik heb het over de inspirerende woorden van Rocky Balboa in Rocky 6: ‘Life ain’t about how hard you hit. It’s about how hard you can get hit and keep moving forward’.

Zonder deze cliché quote van Rocky zou ik al een aantal maandagen in mijn badjas hebben doorgebracht, met een halve liter AH Basic bier in mijn hand scrollende op de website van het UWV. Zonder hulp van Rocky was het me nooit gelukt om mijn schouders eronder te zetten en door te gaan. Met het oog op mijn nogal blanke en relatief probleemloze achtergrond, wist ik dat solliciteren bij Kempi geen gemakkelijke opgave ging worden. Er stond me weer een uitdaging te wachten. Ik twijfelde… Wat zou Rocky in deze situatie doen? Op dat moment zie ik Rocky Balbao bovenaan de trappen bij the Philadelphia Museum of Art staan. Gebalde vuisten, armen in de lucht, ‘Gonna fly now’ op de achtergrond: I. AM. READY.

Na mijn vingers driemaal geknakt te hebben en met ‘Gonna fly now’ van Rocky ‘on repeat’ op de achtergrond, beschikte ik over genoeg vertrouwen om een motivatiebrief naar ‘fvckjullieallemaal@gmail.com te sturen. In deze brief probeerde ik toe te lichten waarom uitgerekend ik de ideale kandidaat ben om te figureren in de nieuwe clip. De brief is hieronder in originele opmaak te lezen (excuses voor het straatjargon):

 

Geachte heer Slijger a.k.a. kempi a.k.a. Du Gramma Boy a.k.a. PapaRasta a.k.a. Jerrel Lloyd KemperVeen,

Faka? Naar aanleiding van uw oproep op het sociale medium Instagram behaagt het mij u middels dit schrijven te informeren dat ik graag onderdeel uit zou willen maken van de clipshoot voor ‘f#ck jullie allemaal’. Ik ben al fan van u, Du Zoon, sinds ‘zoveel stress’ voor het eerst op de zolderkamer bij mijn ouders door de speakers galmde. Hoewel het soms lastig is geweest om mezelf te kunnen identificeren met de pijn en stress van een Goon uit de getto’s van Eindhoven, heeft het ‘strati leven’ me altijd aangetrokken.

‘Rap n Borie’, ‘Denk Ju Dat Ik Doof Ben’, ‘Als Ju Mij Was’, ‘Coke moet Gepusht worden’, alle hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de eigen identiteit van een onzekere tiener in zijn tienerjaren. Zelfvertrouwen was altijd een probleem, maar de harde en rauwe teksten van Kempi hebben mij gevormd tot wie ik nu ben; een twintiger die zelf bepaalt of hij drie keer in de week pizza eet of niet en lak heeft aan het dragen van matchende sokken. Opgegroeid als blanke jongen in een Vinex-wijk heb ik een relatief onbezorgde jeugd gekend. Natuurlijk, ik heb tot op zekere mate ook een omin stressvolle libie gehad. Spijbelen, Puschkin drinken voor mijn 16, roken, en clubs binnenkomen met een Fake ID waren aan de orde van de dag. Ik ben ook zeker geen lieverdje. Maar dit alles viel in het niet bij het leven van een gangsterrapper. De grote vechthonden, pipa’s, bandanas, opgevoerde scoobas en stapels biljetten. Alles in me zei ‘Dat wil jij ook’.

Wellicht hebben jullie nu het idee dat ik als stereotype ‘whiteboy’ niet geloofwaardig over kom bij de doelgroep voor jullie clip. Dat ik de clip met een ‘Holland-in-da-Hood-sausje’ besprenkel, wat uiteraard ten koste zou kunnen gaan van jullie street credibility. Ik begrijp jullie bezorgdheid volledig. Ik zie zelf ook wel in dat mensen al van 20 kilometer afstand kunnen zien dat ik nooit in de jilla heb gezeten, maar vooral op het VWO in de schoolbanken (met uitzondering van de keren die ik spijbelde dan). Maar besef wel dat ik op andere manieren een extra dimensie aan jullie clip toe zou kunnen voegen, namelijk op het gebied van het strooien met doekoes. Stel je voor: de blanke boy met de goed gevulde spaarpot die eventjes met flinke stacks aan komt zetten. Make it rain bitches! F#ck jullie allemaal!

In afwachting van uw antwoord verblijf ik.

Met vriendelijke groet,

Zowie van den G.

 

Vreemd genoeg is er tot op heden nog niet gereageerd op mijn brief. Wat ik ten zeerste betreur. Niks aan de hand natuurlijk. Iedereen heeft weleens geen reactie ontvangen op een sollicitatiebrief. Niks aan de hand denk je in eerste instantie. Je zoekt het bij jezelf. Wellicht beschik je niet over de competenties waar ze naar op zoek zijn. Bovendien verkeert de economie momenteel in zwaar weer. Dit zou ook zijn weerslag kunnen hebben op de Nederlandse hip hop scene. Iedereen wordt per slot van rekening geraakt door de crisis. Ze zullen wel extra selectief zijn.

Jammer genoeg vermoed ik dat er een dieperliggende oorzaak aan te wijzen is.  Mijn vrees is dat ik niet geweigerd ben op grond van mijn competenties, maar op basis van mijn achtergrond. Ik vrees dat mijn ‘white boy’ uiterlijk roet (ha ha) in het eten heeft gegooid. Zou mijn huidskleur misschien de reden zijn dat ik niet een dagje ‘proef mocht komen draaien’. Discriminatie? Ik wil niet meteen de racismekaart spelen, maar ik wil ook geen opties uitsluiten. Wordt vervolgd!

Foto Kempi: ANP

Waarschuwing: Satire! Alle mensen beschouw ik als gelijk en het is geenszins mijn bedoeling iemand te kwetsen. 

Comments

comments

Laat een antwoord achter