Een afgehuurd scoutinggebouw, 22 pubers, een top 40 lijst, lauwe frisdrank, taaie chips en droge pretzels in een uitdeelbox met vakjes. Dé succesformule voor ieder feest als puberende basisschoolleerling. Met een felgekleurd geel shirt, een driekwarts broek en een klittenband portemonnee die via een staling ketting in je kontzak verdween stond je klaar om de show te stelen. Op jouw duidelijke bevel werd je, net als al je vriendjes en vriendinnetjes, zo ver mogelijk van de ingang afgezet door je ouders. Niemand mocht ook maar het vermoeden krijgen dat je hier met je ouders was gekomen.

Laten we teruggaan naar het jaar 2002.

Daar zit je dan. Op de passagiersstoel naast je moeder. Met beide handen houd je de envelop voor de jarige vast. De zware muntstukken glijden langs je vingers totdat je de volledige inhoud ter waarde van 5 guldens geteld hebt.  Je opent de deur van de auto en hoort de bass van Usher – Confessions pt. II al dof dreunen in de verte. Met je hart in de keel, zwetende handjes en een flinke dosis adrenaline betreed je het minderjarige feestwalhalla.

Bij binnenkomst zie je naast de deur een groep meisjes giechelen in een hoekje. Hun wijde primair gekleurde broeken vormen gezamenlijk een regenboog. Als je verder doorloopt zie je in de gang een groepje jongens op de meisjes azen als een stel jonge hyena’s op hun prooi.

Ze rennen lang de meisjes, tikken ze plagerig en rennen weer weg. Alles in de hoop om straks hun slag te kunnen slaan. Wachtend op hun kans om te schuifelen. 

Ik weet niet of je op deze leeftijd al van hormonen kunt spreken, maar iets giert er door de lijfjes van deze mini-mensjes. Op de basisschool was de aantrekkingskracht van het andere geslacht al duidelijk merkbaar. Scoutinggebouwen door heel Nederland werden vlak na het millennium wekelijks gevuld met een overdaad aan rijpende oxytocine van pre-puberende jongens en meisjes. 

Ik weet niet of scoutinggebouwen nog steeds de plaats bij uitstek zijn voor het organiseren van de meest geweldige basisschoolparty’s. Wat ik wel weet is dat ze op mij een geweldige indruk achter hebben gelaten.

Terug naar het verhaal. Je loopt de gang door langs alle door pre-pubertesto gedreven hongerig mini-hyena’s en Mondriaanesque beugelbekkies tot je uitkomt bij de grote zaal. In deze zaal zie je jongens en meisjes in kliekjes dansen op de laatste grijsgedraaide top 40 hits. Langs de muur staan opzettafels gevuld met een rijke selectie aan lauwe frisdranken en de welbekende paprika chips en ‘gewoon’.

De dansvloer is gelijkmatig bedekt met jongens en meisjes die in cirkeltjes op veilige afstand van elkaar aan het praten zijn. Iedereen is druk in gesprek met elkaar. Er wordt volop gelachen. Het feestje is in volle gang.

Maar dan. DJ Dj1mb0 (uit de 3e klas van de middelbare) besluit om de avond te verrijken met een klassieker: Volumia – Hou me vast. De melancholische pianotoetsen glijden uit de boxen terwijl het feestgedruis langzaamaan tempert. De dansvloer loopt geleidelijk aan leeg en inmiddels zijn er twee kampen zichtbaar geworden.

Aan de linkerkant staan de jongens ongemakkelijk naast elkaar met de armen over elkaar gekruist. Aan de rechterkant staan de meisjes met blosjes op hun wangen te smoezen met elkaar. Het moment is eindelijk aangebroken: er moet geschuifeld worden.

Met de grootste ongemakkelijkheid spelen de eerste 40 seconden van het nummer zich af met een lege dansvloer. Blikken worden vluchtig gewisseld tussen beide kanten, maar niemand durft een eerste stap te zetten. Actie blijft uit.

Onwennig wordt de spreekwoordelijk kat uit de boom gekeken. Op het moment dat DJ Dj1mb0 over dreigt te stappen op een ander nummer om een einde te maken aan deze kwelling komt er beweging vanuit de vrouwelijk hoek.

Kim komt aan Sjoerd vragen of hij met Elise wilt dansen. Sjoerd stemt in waarna hij en Elise als eerste de dansvloer betreden. Sjoerd legt zijn handen op zijkant van Elises buik en Elise legt haar handen op de schouders van Sjoerd. Beiden proberen de spanning niet tot een onhoudbaar maximum op te laten lopen door onder geen beding oogcontact te maken.


Bron: Scontent.cdninstagram.com

Zodra er een lammetje over de dam is, volgen er meer. Nadat Sjoerd en Maaike het spits af hebben gebeten is er een beweging in gang gezet. Langzaamaan wordt de dansvloer gevuld met schuifelende koppels. 

Als de kop eraf is, worden de durfhalzen wakker. De handen van de jongens glijden steeds verder af van de zijkant van de boek richting de dijen. Sommige jongens durven het aan om de grens op te zoeken door zich in de zone tussen de onderrug en billen te begeven. Met rood aangeslagen wangen en transpirerende handpalmen kijken ze recht voor zich uit. De concentratie is merkbaar. Dit is het moment waarop iedereen heeft gewacht. Nu moet het ervan genomen worden.

De echte waaghalzen gaan nog een stap verder. Zij nemen geen genoegen met een onderrug. Nee zij zijn hier om de jackpot mee naar huis te nemen. De met parikakruimels besprekenkelde vette klauwtjes grijpen om de billen heen als een gehackte grijpautomaat op de kermis.


Bron: Heijenoord.pbworks.com

Er is nog één meisje dat door niemand van de jongens is gevraagd. Het is Dewi, het knapste meisje van de klas. Haar vingers strijken verveeld door haar lange blonde haar terwijl ze aan het wachten is tot het gevoelige nummer over is.

Gapend op een tafel onder het jassenrek kijkt ze naar de schuifelende koppels. Wederom wordt er weinig initiatief ontplooid vanuit de mannelijke zijde. Tot op de valreep Renaldo gehuld in witte broek en roze polo op de 20 centimeter langere blondine afstapt. Hij grijpt haar hand en trekt haar mee naar het midden om zijn trofee van deze avond tentoon te stellen. De ultieme bekroning op zijn ongeëvenaarde lef. 

Als het nummer afgelopen is lopen alle schuifelkoppels – zonder een woord met elkaar te wisselen – terug naar het thuisfront om verhalen uit te wisselen over het schouwspel dat zich net voltrokken heeft. De avond is geslaagd. Ouders staan al ongeduldig te wachten bij de voordeur.

Ik hoor de eenpersoonsbedden al roepen. 

Comments

comments

Laat een antwoord achter