Wat wil ik met mijn leven? En hoe kan ik houden van mijn werk? Het zijn vragen die als een rode draad door onze levens lopen. De zoektocht naar een succesvolle carrière en zingeving zijn overal om ons heen te vinden. We worden overspoeld met experts die het helpen van mensen hun passie te vinden tot een voltijdsbaan hebben verweven. Coaches, boeken en webinars over de hele wereld helpen mensen bij dit probleem. En hoewel ik het aanmoedig dat mensen geholpen worden in het ontdekken van hun sterke punten vind ik het ook eng. Want is het hebben van een passie noodzakelijk om een gelukkig leven te leiden?

De dag dat mijn contract niet verlengd werd bij een marketingbureau voelde ik me opgelucht. Ik heb veel geleerd door die baan, zonder meer, maar de koek was op. Net als bij relaties tussen personen voel je beiden dat er frictie bestaat. De relatie had haar beste tijd gehad. Ik merkte dit, maar wist niet hoe ik moest stoppen. Totdat het bedrijf besloot om niet met mij door te gaan. Het was een last die van mijn schouders viel.

Na mijn afscheidsborrel stapte ik in de lift. Het voelde geweldig om verlost te zijn van de last om iets te moeten doen waar je hart niet ligt, maar met iedere verdieping die ik daalde steeg mijn twijfel; heb ik wel de juiste beslissing gemaakt? Ik had geen idee wat ik nu moest doen. In marketing kon ik niet de bezieling vinden die ik zocht. De vraag was of ik die bezieling ergens anders wel kon vinden.

Ik moest op zoek gaan naar mijn passie. Alleen ik wist niet waar ik moest beginnen. Al mijn hele leven worstelde ik met de zoektocht naar mijn passie. De ene keer was ik geobsedeerd door fitness en kon ik niet de deur uit zonder mijn eiwit shake en havermout pap. En de week erop kocht ik een professionele camera om Duitstalige videoclips op te nemen. Ik had werkelijk waar geen idee wat mijn passie was. Sterker nog, had ik überhaupt wel een passie?

Op zoek naar antwoorden besloot ik mensen te zoeken die gepassioneerde levens leiden. Mensen die het geluk hebben gehad om van hun passie hun werk te maken. Ik kwam uit bij twee inspirerende personen en vroeg hun naar advies om meer inzicht te krijgen in mijn loopbaan en leven. 

Op een zonnige maandag stuur ik één van mijn favoriete landschapsfotografen een bericht. ‘Ik ben op zoek naar mensen die hun passie volgen. In het specifiek mensen die hier ook hun brood mee kunnen verdienen. Zou ik je hierover wat vragen mogen stellen?’ vraag ik. ‘Klinkt leuk, tuurlijk mag je mij vragen stellen!’, kreeg ik als antwoord terug.

Onder het alias ‘The Adventurizer’ maakt Chris König foto’s over de hele wereld. Zijn Instagram staat vol met indrukwekkende beelden van uitgestrekte bergen, adembenemende wolkenpartijen, hagelwitte poolvossen en spraakmakende locals. Halverwege zijn master nam hij de beslissing om zich volledig te storten op zijn passie. Niet omdat zijn studie een verloren zaak was, maar omdat hij zijn drang naar avontuur niet kon bedwingen: ‘Je moet kijken waar je blij van wordt. Toevallig vond ik mijn passie in fotografie en ik had zoiets van: als ik het nu niet geprobeerd heb, dan ga ik het waarschijnlijk nooit proberen.’

The Adventurizer interview

Een oogstrelende zonsondergang vastgelegd voor The Adventurizer

Het was een sprong in het diepe voor de 25-jarige Chris. In zijn omgeving merkte hij dat zijn keuze niet per se altijd positief werd ervaren. ‘Mensen hebben een bepaald beeld van wat je gaat doen en als dat ineens niet meer overeenkomt met wat je nu doet, dan stuit je af en toe op onbegrip.’ vertelt Chris me vanuit een koffietentje in Utrecht. Van huis uit heeft hij altijd een ander advies meegekregen. ‘Zorg nou maar dat je je studie afrondt en een baan in die richting krijgt’, werd hem op het hart gedrukt, ‘dan kan je altijd nog doen wat je leuk vindt.’

‘En dat is precies wat niet goed voelde.’ zegt Chris. ‘Ik merkte dat naarmate je er meer tijd en energie in stopt, je er ook meer voor terugkrijgt. En dat is waar je voor gaat, dat is wat je wilt doen!’ De 25-jarige fotograaf is ervan overtuigd dat iedereen zijn weg vindt als hij of zij er volledig achter staat. ‘En anders is het weer een leerproces.’ vult Chris aan. ‘Het is niet zo dat ik iets bereikt wil hebben in de ogen van andere mensen. Ik wil het gevoel hebben dat ik ieder jaar vooruitga ten opzichte van mezelf. Dat vind ik een mooi streven. Geluk hoeft niet per se te liggen in het pad dat anderen voor je hebben bepaald, zolang je er zelf maar achter staat en er heel bewust voor kiest.’

The Adventurizer dansende kinderen Marokko

Een persoonlijk favoriet van Chris: de aanblik van dansende kinderen bij een prachtige zonsondergang. Nog steeds kan hij vollopen bij de gedachte hoeveel vreugde deze kinderen ervoeren in alle simpliciteit

Wat betreft je passie te volgen en van je hobby je werk te maken is er nog iemand anders met een bijzonder verhaal. Professioneel surfer Jord Fortmann ontdekte op zijn veertiende zijn passie voor surfen en trekt momenteel in Op pad met Jord langs de kusten van Europa met zijn camper. ‘Ik heb als persoon altijd mijn gevoel gevolgd en gedaan wat ik leuk vond, in plaats van heel streng een vast stramien te volgen. Surfen en reizen waren altijd mijn passie. Toen ik een aanbod kreeg om samen met mijn toenmalige vrouw een Ranch te runnen op het paradijselijke Costa Rica werd mijn droom werkelijkheid. Mijn leven kon niet perfecter op dat moment. In alle opzichten was dat idyllisch.’ vertelt Jord glunderend.

Ook aan mooie dingen komt soms een einde. Na verloop van tijd groeiden Jord en zijn vrouw steeds verder uit elkaar. ‘Ik had het totaalplaatje misschien een beetje verheerlijkt jarenlang.’ zegt de goedlachse surfer. ‘Gaandeweg kwam ik erachter dat het op verschillende vlakken niet 100% vervullend was. Is dit het nou? Dacht ik dan. En als dit het niet is, wat dan wel?’ De twijfels en frustraties die hij in dit paradijs ervaarde, leidden tot de nodige vragen met betrekking tot zijn eigen persoon. ‘Mijn ogen werden geopend’ vertelt Jord. ‘Het was tijd om een andere weg in te slaan.’

De beëindiging van zijn tienjarige relatie betekende een keerpunt in zijn leven. Al die tijd leefde hij buiten de norm door zijn passie te volgen. Maar uiteindelijk was dit ook niet zaligmakend. Er volgde een langere periode van bezinning. Het riep vragen op als: Hoe ben ik op dit punt gekomen? Wat is de juiste manier om in het leven te staan? Wie ben ik eigenlijk? Wie is de persoon Jord? En hoe moet ik mezelf ontwikkelen als mens? Hij kwam tot de conclusie dat het anders moest. ‘Ik ga niet alleen meer mijn passie najagen en doen wat ik leuk vind. Juist omdat ik op de piek van de berg erachter kwam dat het nooit genoeg is.’

Op Pad met Jord camper

Jord Fortmann (32 jaar) en een deelnemer aan het ontbijten in zijn camper

Hij waarschuwt mensen te waken voor een te eenzijdige focus op je passie. ‘Het risico van je passie volgen is dat je het buiten jezelf plaatst en jezelf er te afhankelijk van maakt. Terwijl het ook iets kan zijn dat je voorttrekt.’ Jord ontdekte dat de passie voor surfen ook kan gaan zitten in hele andere dingen. ‘In het samen genieten en het blij zijn voor iemand anders. Of het helpen van iemand om zich te verbeteren of iets te begrijpen in het water.’ zegt Jord.  ‘Misschien is mijn passie minder zelfzuchtig en wat meer altruïstisch geworden. Eerst ging ik op reis voor mezelf en nu om het te delen met anderen.’

Mensen zonder duidelijke passie hoeven zich overigens niet bezwaard te voelen. Je moet niet per se een passie hebben. Verwachtingen vanuit de maatschappij kunnen nogal eens een ‘vertekenend beeld’ geven volgens Jord. ‘Sommige mensen hebben het idee dat ze een passie moeten hebben of zijn teleurgesteld als ze op een bepaald punt in hun leven weinig passie ervaren. De momenten in het leven waarop je weinig passie voelt is normaal. Het komt en gaat. De kunst is dan juist om erop te vertrouwen dat het weer goedkomt.’

Jord Fortmann interview Op Pad met Jord

De ‘Op pad met Jord’-camper

Mocht je het idee hebben dat je wel écht een passie hebt, raden zowel Chris als Jord aan om vol voor die passie te gaan. ‘Wanneer je echt die passie hebt moet je bereid zijn om er heel veel tijd en moeite in te stoppen.’ adviseert Chris. Als tip wil hij meegeven om niet opnieuw het wiel uit proberen te vinden. ‘Het is heel belangrijk om jezelf niet op te sluiten tot je een geniaal idee hebt. Ga erop uit, ga sparren met mensen en omring jezelf met energiekelingen die je vooruit willen helpen. Op die manier kan je in een stroomversnelling komen.’

De meeste effectieve manier om erachter te komen wat je daadwerkelijk wilt is dus door actief ervaring en vaardigheden op te doen. Niemand wordt geboren met iets dat hij of zij moet doen met zijn leven. Waar je wel mee wordt geboren is een set persoonlijkheidskenmerken en kwaliteiten die je een bepaalde kant op kunnen sturen. Aan jou de taak om daar dankbaar gebruik van te maken.

Volg je hart, blijf dicht bij jezelf en doe waar je van houdt. Als je jezelf openstelt voor nieuwe ervaringen weet je nooit welke onverwachte kansen op je pad komen. Chris en Jord hebben ervoor gekozen hun dromen na te jagen. Hoe groot de stap ook voor hun voelde.

Misschien is nu de tijd om de sprong in het diepe te wagen. Je passie ligt daar waar jij hem wilt vinden.

The Adventurizer & Op Pad met Jord - Chris König en Jord Fortmann

Comments

comments

Laat een antwoord achter